Step

Postani STEP instruktor!
Budi deo Step porodice, pronađi svoju strast, zabavu i izazov, postani kvalitetan freestyle step instruktor. Nauči kako da samostalno gradiš koreografije i vežbe uz muziku, kako da metodski i fluidno razlažeš korake i pokrete tako da svi mogu da te prate. Izvešti se da pravovremeno najavljuješ promene pokreta, nauči nazive, principe i savladaj tehniku vežbi, koraka i pokreta na steperu. Konačno sebi potpuno razjasni strukturu koraka i kombinacija na stepu. Nauči kako da razvijaš sve motoričke sposobnosti i jačaš i istežeš sve mišićne grupe uz pomoć step klupice. Poboljšaj estetiku svojih pokreta i kretanja, poboljšaj koordinaciju kod sebe i svojih vežbača, nauči da komuniciraš i prezentuješ, izdvoji se i budi iznad proseka. 

A sad malo o mom omiljenom programu: Stepu! Prestižno inteligentan među fitnes programima i stvoren za uživnje u pokretu, metodski izazov i strast prema kretanju uz muziku 🙂

Od 1989 kada je zbog povrede kolena ortoped preporučio plesačici Gin Milller da se penje na klupicu, odakle je dobila ideju da sa kompanijom Reebok osmisli vežbanje sa step klupicom tj platformom u ritmu muzike, ovaj jedinstveni rekvizit je postao obavezni deo svakog velikog i malog fitnes centra. Iako u istoriji izrada klupice za vežbanje prolazi kroz najrazličitije modalitete od drvenih, preko kompaktnih ili rasklopivih i podesivih plastičnih, pa do elastičnih sa federima umesto nogica, step klupica se ipak najviše povezuje sa reebok steperom koji je doživeo enormnu popularnost u celom svetu krajem 20 i početkom 21 veka. Iako su načini korišćenja step klupice menjaju i prolaze kroz različite faze: od low impact časova, preko intezivnijih kondicionih programa, plesnih i koreografisanih formi vežbanja, treninga snage sa tegovima (workout i pump), kružnih treninga, body and mind i pilates programa na steperu, do današnjeg korišćenja u zdravstvenom fitnesu i ordinacijama opšte medicine tj u medicinske svrhe za rano otkrivanje slabosti srca… najveću popularnost imali su ipak grupni časovi step aerobika. Bez obzira na formu vežbanja i način korišćenja upotrebljivost ovog rekvizita i njegova uloga nikada nije izgubila na značaju u fitnes industriji.
Osnovna obuka za step instruktora obuhvata obuku rada vežbi, pokreta, koraka i kretanja u ritmu muzike uz korišćenje step klupice. Da bi instruktor kvalitetno koristio step klupicu u svom radu i da bi suvereno vladao vođenjem grpnog step časa, bez obzira na to da li se radi o jednostavnim formama workout, pilates ili kondicionog step časa ili se radi o kompleksnom koreografisanom plesnom step programu, instruktor mora dobro da savlada osnove specifične metodike sklapanja koraka i pokreta u ritmu. Rad sa steperom sjajno poboljšava kardiorespiratornu izdržljivost bez većeg udara na zglobove, odlično jača i tonira mišiće donjeg dela tela (listove, butine, gluteus), razvija koordinaciju donjih ekstremiteta, poboljšava orjentaciju pokreta i kretanja u prostoru i vremenu i razvija ukupnu motoričku inteligenciju. Instruktor stepa koji dobro savlada specifične tehnike, komunikaciju, najavu i metodiku rada na stepu, može se mnogo brže i lakše prilagoditi vođenju bilo kog drugog grupnog fitnes programa nego što je to slučaj obrnuto. Jednostavnije forme step časova pogodne su za sve uzrasne kategorije i vrlo zabavne za široku populaciju fitnes vežbača. Vežbanje komplesnih plesnih step koreografija je za mnoge ljude širom sveta strast, zabava i izazov a biti dobar instruktor freestyle stepa je stvar koordinacionog prestiža u fitnes industriji jer mnogi fitnes instruktori ovu vrstu treninga ne umeju sami da osmisle i vode. Fitnes Akademija je u svojoj istoriji iznedrila više od 5 različitih pobednika domaćih i međunarodnih takmičenja za najboljeg step prezentera, osposobila veliki broj kvalitetnih step instruktora a direktorka lično je bila reebok step ambasador i međunarodni step prezenter. Zbog toga je Fitnes Akademija mesto gde ste sigurni da će te dobiti najbolju obuku za ovaj program.

mr Nina Anđelković