Cross functional

Postani Cross Functional trener!
Nauči da planiraš i sprovodiš jedan od trenutno najpopularnijih oblika trenininga. Saznaj kako da bezbedno i izbalansirano razvijaš sve motoričke sposobnosti i sve mišićne grupe primenom različitih metoda. Izbegni povrede. Savladaj tehnike i metodike za obuku osnovnih prirodnih kretnji, najvažnije instrukcije i asistencije. Nauči funkcionalnu anatomiju i osposobi se da sam stvaraš veći asortiman bezbednih vežbi sa različitim rekvizitima. Nauči da formiraš jasne ciljeve svakog treninga i da složiš logičan redosled vežbi u kružnom treningu. Osposobi se za kvalitetnu komunikaciju sa većim brojem vežbača i postani dobar motivator i prezenter Cross Functional treninga.

Funkcionalni i kružni trening spadaju trenutno među najpopularnije vidove vežbanja u oblasti rekreacije i fitnesa. Iako ovakva vrsta treninga potiče još iz davnina, tj. njegove korene možemo naći još u starim civilizacijama kao što je Antička Grčka, naziv CROSS je postao popularan nastankom termina tj. brenda CrossFit. Ova vrsta treninga je intezivna, podrazumeva razvoj svih motoričkih sposobnosti (snagu, brzinu, izdržljivost, gipkost i koordinaciju) i bazirana je na pokretima u sve tri ravni i sadrži prirodne oblike kretanja čoveka kao što su podizanje, nošenje, bacanje, vučenje, trčanje, skakanje, puzanje, penjanje i sl. Ove vrste kretanja su nekada bile sastavni deo svakodnevnog rada i života. S obzirom na to da savremeni čovek nedovoljno koristi svoje telo za ono za šta je telo i namenjeno, fizički rad i kretanje, veliki porast ove vrste vežbanja kao rekreativne pa i sportske aktivnosti je vrlo očekivan i opravdan. Ako pratite trendove i želite da radite kao trener u oblasti fitnesa i rekreacije, svakako preporučujemo da upišete kurs za Cross Functional trenera. Prema svojim osnovnim karakteristikama i principima Cross Functional trening deluje vrlo prilagodljivo, raznovrsno i jednostavno zbog toga što u trening možete da ubacite sve prirodne oblike kretanja i prirodno da ih izvodite. Ipak, baš zbog svoje raznovrsnosti, širine i velikog izbora vežbi, kretanja, rekvizita i metoda a posebno zbog izuzetno narušenih osnovnih obrazaca kretanja kod svaremenog čoveka, ovaj program predstavlja ozbiljan izazov za trenere i zahteva vrlo kvalitetnu edukaciju. Na kursu za Cross Functional trenere naučićete: 1. Kako da izbalansirano razvijate sve motoričke sposobnosti. Iako je ovo jedan od osnovnih principa, u praksi se neke motoričke sposobnosti uporno zapostavljaju, kao na primer koordinacija ili gipkost, a sa nekima se preteruje pre nego što su vežbači spremni za to, kao što su vežbe velikih opterećenja, maksimalne snage i brzine. 2. Kako da napravite izbalansiran redosled vežbi i formirate jasne ciljeve svakog treninga. U praksi u kružnom treningu vežbe se vrlo često samo nabacaju jedna za drugom, bez jasnog principa, cilja i logike, pa se određene kretnje, mišićne grupe ili delovi tela redovno preopterećuju npr. fleksori u odnosu na ekstenzore ili pak zapostavljaju kao npr. lateralne kretnje, rotacije i sl. 3. Kako da u obuci tehnike pokreta poštujete principe od lakšeg ka težem, od jednostavnog ka složenom i od izolovanog ka višezglobnom pokretu i prilagodite trening početnicima i ljudima sa povredama ili pogrešnim obrascima kretanja. 4. Kako da planirate, programirate i sprovedete trening sa većim brojem ljudi, stanica i rekvizita. Kružni trening spada u kompleksnije oblike organizacije i obuka metodike vođenja ovakovog treninga ima veliki značaj za uspešnost trenera u budućnosti.
Kao i na ostalim smerovima na Fitnes Akademiji, i budući Cross Functional treneri će u okviru osnovne obuke naučiti tehnike prezentacije, demonstracije, komunikacije sa klijentima i motivacione tehnike.

mr Nina Anđelković